FUDBALSKI SAVEZ GRADA VALJEVO

Sa prvim fudbalskim koracima u Valjevu i okolini usledilo je i organizovanje ove igre. Prvi organizovani oblik beleži se 17.aprila 1932. godine i on se od tada sve vreme dogradjuje i unapredjuje. Konačno 25. decembra 1996.godine dobija ime Opštinski fudbalski savez Valjevo i od tada samostalno radi a sadašnji naziv nosi od 20.marta 2012.godine. 

 

Fudbalski savez grada Valjevo je osnovni teritorijalni savez za teritoriju grada Valjeva, opština u sastavu grada i opštine Osečina a čine ga klubovi i udruženja i u potpunosti su odgovorni za organizovanje, administraciju i rukovođenje fudbalskim takmičenjem na svojoj teritoriji. 

U okviru FSG Valjevo su Stručna strukovna organizacija sudija i Udruženje trenera Grada Valjeva.

FSG Valjevo neposredno organizuje i vodi takmičenje Gradske fudbalske lige Valjeva koju čine 10 seniorskih klubova kao i redovno takmičenje lige petlića.

 

KROZ ISTORIJU

  • 19 septembra 1929.godine formiran je Međuklupski fudbalski odbor, koji tokom septembra i oktobra organizuje prvo zvanično prvenstvo Valjeva uz učešće Vardara, Karađorđa i Budućnosti. Na igralištu u parku Pećina Karađorđe je pobedio Vardara sa 3:1 (2:0), Budućnost Vardara sa 4:2 (3:1) i Budućnost Karađorđe 1:0 (0:0). Sa dve pobede, prva zvanična titula prvaka Valjeva pripala je Budućnosti. 
  • U Valjevu je od 4.septembra 1930.godine sedište Odbora Kolubarske župe. Za predsednika je izabran dr Ranko Gađanski a za sekretara Aleksandar V. Živanović. Novi članovi lige Kolubarske župe su Trgovački podmladak (Valjevo) i Obrenovački sport klub. Prvak Kolubarske župe za sezonu 1930/31 bio je Bogoljub (Obrenovac).
  • 11.septembra 1932.godine obnovljena je Kolubarska župa sa sedištem u Valjevu. Župa ima 5 fudbalskih klubova i to VSK, Budućnost, Trgovački podmladak (Valjevo), Bogoljub i OSK (Obrenovac). Fudbal Valjeva predstavljao je prvi put u Beogradu 12/13.aprila 1931.godine tim VSK-a na prigodnom turniru povodom obeležavanja desetogodišnjice postojanja Beogradskog loptačkog podsaveza.
  • Kolubarska župa prerasta početkom 1943.godine u Valjevski loptački podsavez čiji je prvi predsednik bio Boško Čolaković. Njega je kasnije zamenio Milenko Golubović - Leman koji se na tom mestu zadržao sve do 1955.godine.
  • Od 1955.godine pa sve do 1957.godine svim fudbalskim takmičenjima rukovodio je Kolubarski fudbalski centar na čelu sa Nikolom Ristivojevićem. Funkciju sekretara obavljao je Brana Milosavljević. 
  • Kolubarski fudbalski centar 1958.godine prerasta u Fudbalski podsavez Valjeva.