Fudbalski klub Tešnjar jedan je od retkih klubova u gradu koji već više od četrdeset godina uspešno gaji imidž "gradskog kluba", okupljajući isključivo dečake sa valjevske kaldrme, pri čemu su uvek prioritet imali oni rođeni i odrasli u najpoznatijem gradskom kvartu - Tešnjaru. Klub sve ove godine funkcioniše i opstaje zahvaljujući neizmernoj ljubavi i entuzijazmu svih onih koji su ga vodili i za njega igrali, velikih zaljubljenika u fudbal, staru čaršiju Tešnjar i Valjevo. Klub je osnovan 11. avgusta 1973. godine u Mesnoj zajednici "Stari grad" i od samog osnivanja klub se uključio u takmičenje u Opštinskoj ligi Valjevo. Od važnijih rezultata treba spomenuti da je "Tešnjar" bio član Posavsko Podunavske zone i te sezone takmiči se sa ekipama kao što su: "Budućnost" Valjevo, "Železničar" Lajkovac, "Ribnica" Mionica, "Elind" Valjevo, "Krušik" Valjevo, "Jedinstvo" Ub, "Radnički Zorka" Šabac...Nakon završetka prvog dela prvenstva "Tešnjar" je zauzeo drugo mesto. Te iste godine "Budućnost" je osvojila prvo mesto, iako je bila poražena od "Tešnjara" sa 2:1 i u prvenstvenoj i u kup utakmici, kao i da je bio osvajač Kupa Maršala Tita na teritoriji Fudbalskog saveza Kolubarskog okruga 1978. godine kada je u finalu pobeđen lajkovački "Železničar" nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca 1:1 (6:5).  Prvi predsednik kluba bio je Ranko Milivojević (sajdžija). Pod njegovim mandatom "Tešnjar" je odigrao kup utakmicu na nivou Jugoslavije protiv beogradskog FK "Rad" sa Banjice. Za doživotnog predsednika kluba je potom izabran Momčilo Pirgić koji je jedan od osnivača kluba. Svoj doprinos u radu kluba dali su i predsednici Gligorije Nenadović, Mihailo Petrović (pekar), Bora Preradović (moler), Boža i Dane Nešić, kao i legenda među pobrojanima Miša Uštać (brica). Jednu od najuspešnijih generacija fudbalera "Tešnjara" predvodili su Zoran Grujičić, Dušan Božić (Šore), braća Božidar i Laza Anđelković, Svetislav i Slobodan Ilić, zatim Rade Pirgić, Zoran Milić a najveći talenat u tadašnje vreme bio je Branko Đukić (Cvrle). Zbog svog "idejnog opredeljenja" da zadrši imidž pravog gradskog kluba, Tešnjar nikad nije "jurio" velike fudbalske rezultate. Važno im je bilo da ostanu to što jesu: Tešnjarci i Valjevci, negujući svoju građansku tradiciju. Dosta je igrača prodefilovalo kroz Tešnjar. Dosta njih je odlazilo u druge klubove, najviše u Budućnost, što je bila velika čast za ovaj klub, ali bi mu se potom uvek vraćali. Fudbalski klub Tešnjar sada je član Okružne lige Kolubara  a oni koji ga vode, ili u njemu igraju, zadržali su isti entuzijazam i volju kao pre četiri decenije. Od nedavno klub je napravio veliki korak u podmlađivanju ne samo igračkog kadra već i uprave sa ciljem da ova "tešnjarska priča" ima svoje naslednike i da traje i dalje, još mnogo godina.

_______________________________________________________________________

 

Fudbalski klub ZSK osnovan je 1950 god. kao SD Zlokućani, 1970 god. se gasi a već 1972 nastavlja sa radom kao FK ZSK. Sve do 1997. god. nije imao sopstveni teren a svoj dom zvanično otvara 14.8.1997. god u prijateljskoj utakmici sa Crvenom Zvezdom. Izgradnjom tribina kapaciteta 1000 sedećih mesta danas je to jedan od najboljih fudbalskih stadiona u Valjevu a i šire, lociran na nekadašnjem Senjaku po kome i dobija naziv

Kroz klub je prošla velika plejada uspešnih igrača, medju njima su Miša Pavić, Miroslav Begović, Vladika Ladavec, Slobodan Santrač...Zapaženi klupski igrači su Dragan Marović, Aca Nikolić, Dragan Milivojević Džokej, Mića Ilić, Mikan Ranković, Branko Vićentijević. Kao predsednici kluba istakli su se Boško Đerić, Bobe Opačić, Miša Rvović, Živojin Erić, Vladimir Stojić, Obren Mirković, Rodoljub Đerić, Miško Ratković, Ivan Dasović, Mima Begović a posebno Jovan Pimić. 

Nepravedno bi bilo nepomenuti Živorada Žiku Pločić čoveka koji je posledje dve decenije sigurno sinonim za ovaj klub, njegov alfa i omega i dugogodišnji šef stručnog štaba. 

Najveći rezultatski domet FK ZSK je plasman u Drugu Saveznu ligu 2000 godine u kojoj se zadržao dve sezone. Nakon tog velikog uspeha nailazi težak period za ovaj klub i seljenje u niže rangove sve do Okružne lige Kolubara čiji je poslednju deceniju i više jedan od najstabilnijih članova.

 

 

 

_______________________________________________________________________

 

FK Iskra iz Donje Bukovice osnovan je 1980 godine i počinje takmičenje u Seoskoj ligi. Zvanično takmičenje otpočeo je 1985.godine u Opštinskoj ligi Valjeva. Osnivači kluba bili su Vladan Živković i Boban Tadić a za prvog predsednika izabran je Veroljub Matić. Tim je vodio prvio trener Brana Milosavljević - Pidon. U periodu 1986-1990 klub se stabilizuje i počinje da igra zapaženu ulogu u ovom rangu takmičenja. Intenzivno se radilo na stvaranju nove generacije igrača, stasao je novi tim koji uspeva da izbori ulazak u Međuopštinsku ligu. U sezoni 1994-1995 na kormilo kluba dolazi uspešni privrednik Dušan Janković koji je obavljao funkciju sportskog direktora i ujedno bio jedan od glavnih finansijera kluba. Već u narednoj sezoni osvaja prvo mesto i stiče pravo igranja u Okružnoj ligi Kolubara čiji je i danas član. 

Klub dugo nije imao svoje igralište ali je angažovanjem meštana iz ovog sela i agilne uprave i sponzora uz velike napore izgrađeno sopstveno igralište gde se sada obavljaju treninzi, igraju zvanične utakmice i uspešno rade i mladji pogoni ovog kluba. 

Klub svake godine organizuje memorijalni turnir u znak sećanja na svoje bivše prvotimce Miloša Timotića i Miodraga Rajčića koji su tragično nastradali.

_______________________________________________________________________

FK Mladost je iz sela Dračić i osnovan je 1978.godine od strane entuzijasta okupljenih oko Omladinske organizacije. Ima sopstveni stadion sa svlačionicama gde trenira i igra prvenstvene utakmice. Za osnivanje kluba najviše je zaslužan tadašnji predsednik omladine Tomislav Godjevac, prvi predsednik je bio Jovan Todosić a trener Vlajko Brković jedan od legendi valjevskog fudbala. U početku klub je postizao različite rezultate ali tek sa izgradnjom sopstvenog igrališta dolaze uspesi.

Najbolji rezultat je postignut u sezoni 1982/83 gde je zabeleženo više pobeda nad renomiranim ekipama u Medjuopštinskoj ligi i pored činjenice da su fudbaleri iz Dračića debitovali u ovoj ligi. Međutim posle uspeha naišao je pad jer su u ekipu dovedene igrači sa strane, što je pokazalo se ubrzo bila pogrešna politika.

FK Mladost posle godina igranja u Međuopštinskoj ligi uspeva da se u sezoni 2012/13 plasira u Okružnu ligu kolubara čiji je i sada član.

_______________________________________________________________________

 

Fudbalski klub Ribnikar iz Pecke osnovan je 1923. godine kao jedan od prvih klubova u tadašnjoj Kraljevini SHS. Sa kraćim prekidima ovaj fudbalski klub postoji do današweg dana. Zbog malog broja fudbalskih klubova u to vreme su se uglavnom odigravale prijateljske utakmice. Na terenu "Vučkovača" klub igra svoje utakmice sve do 60-tih godina 20-tog veka kada se seli na današnji teren pored reke Pecke. Izgradnjom keja pored toka reke Pecke sprečena su dalja plavljenja terena i omogućeno je njegovo normalno funkcionisanje.

Od 60-tih do kraja 80-tih godina prošlog veka klub se takmiči u valjevskom podsavezu sa promenljivim uspehom. Bilo je godina uspona ali i padova. Krajem 80-tih godina prošlog veka formirana je Opštinska liga Osečina čije je postojanje negativno uticalo na funkcionisanje kluba. Formiran je niz seoskih klubova od kojih većina nije imala ni finansijski ni kadrovski kapacitet da uspešno funkcioniše tako da je kvalitet fudbala naglo opao. Liga je kako tako funkcionisala do 1992 godine. U tom periodu klub je nekoliko puta bio prvak Opštinske lige i kao takav takmičio se u kvalifikacijama za viši rang )npr.protiv Radalja ili Lipničkog šora) ali nije uspevao i da se kvalifikuje. Krajem 1992. i početkom 1993.godine zbog ogromne društvene i ekonomske krize i nezabeležene hiperinflacije klub prestaje sa radom a Opštinska liga Osečina se raspada.

Polovinom 90-tih godina prošlog veka klub obnavlja svoj rad koji traje do današnjih dana. U ovom periodu klub je menjao rangove takmičenja što zbog čestih reorganizacija u okviru fudbalskog saveza što zbog uspona i padova u samom radu. Ipak i pored teških uslova za rad može se reći da je ovaj period jedan od uspešnijih u skoro vekovnoj tradiciji kluba.

_______________________________________________________________________