IN MEMORIAM: Slobodan Santrač

02/13/2016 15:35

Danas je u Beogradu od posledica srčanog udara u 70. godini umro Slobodan Santrač, jedan od najboljih golgetera u istoriji srspkog i jugoslovenskog fudbala, čovek koji je sa svojih 171 cm i svega 65 kg imao neverovatan talenat da pošalje loptu u mrežu. Na listi najboljih strelaca Prve lige SFRJ Santrač zauzima prvo mesto sa 218 golova. U istoriji valjevskog fudbala, popularnom „Saniju“ pripada počasno mesto jer je bio član izvanredne generacije  Metalca, početkom šezdesetih godina, koju je izbrusio  Dragoljub Milošević „Bebica“ a koju je selektirao Dragoljub „Škoba“ Filipović.

Rođen  je 1. jula  1946. godine u Koceljevi a fudbal je počeo da igra u pionirskom timu Takovu iz Gornjeg Milanovca gde je prema ličnoj evidenciji na 46 utakmica postigao 56 golova. Kao pionir Santrač dolazi u Valjevo gde u Metalcu počinje na mestu halfa a za prvi tim je debitovao 1962. godine. Na poziciji centarfora je prvi put zaigrao na Kup utakmici protiv Dušanovca kada je postigao 6 golova. Igrajući u Srpskoj ligi u dresu Metalca, Santrač je redovno bio najbolji strelac a valjevski klub je u to vreme uvek bio u vrhu boreći sa ulazak u Drugi saveznu ligu koja mu je sticajem okolnosti za dlaku izmakla iako je tim sa Santračem, Perovićem, Babićem, Đurićem, Savkovićem, Radojevićem i ostalim „Bebicinim“ bebama bez sumnje imao kvalitet za taj rang. Igrajući kao junior, Santrač je u proleće 1965. godine na utakmici Omladinskog Kupa Metalac-Partizan (4-0), postigao sva četiri gola.


Na leto 1965. godine Santrač postaje član OFK Beograda gde odmah ulazi u legendarnu napadačku petorku „romantičara“ Samardžić, Gugleta, Santrač, Banović i Skoblar a posle smene generacije ekipe sa Karaburme poularni „Sani“ predvodi takođe čuveni napad Turudija, Zec, Santrač, Lukić i Petković. Prvi gol za „romantičare“ Santrač je postigao 1965, godine na utakmici sa Trešnjevkom (3-3). U maju 1966., OFK Beograd osvaja Kup Jugoslavije savladavši u finalu  zagrebački Dinamo sa 6-2 a Santrač, Skoblar i Paja Samardžić postižu svaki po dva gola za veliki uspeh plavo-belih. Kao jedan od najboljih realizatora u Jugoslaviji, Santrač je četiri puta osvojio titulu najefikasnijeg  golgetera u Prvoj saveznoj Ligi i to 1967/68 (22 gola), 1969/70  zajedno sa Dušanom Bajevićem (20 golova), 1971/72 (33 gola koja su mu donela Bronzanu kopačku Evrope koje je dodeljivao francuski sportski dnevnik L'Ekip) i 1972/73 zajedno sa Vojinom Lazarevićem (25 golova).

Od 1974. do 1976. Santrač je igrao u Grashopersu iz Ciriha gde je na 42 utakmice postigao 29 golova.Na Utakmici sa Zorlicem (10-1) je postigao 9 golova izjednačivči svoj lični rekord sa utakmice Metalac-Kolubara (14-1). Po povratku u Jugoslaviju, Santrač je odigrao jednu sezonu u OFK Beogradu a potom je tri godine branio boje Partizana sa kojim je osvojio titulu Prvaka Jugoslavije i Srednjoevropski kup.Od 1981. do 1983, Santrač je igrao u Galenici iz Zemuna gde je završio karijeru a poslednji gola je postigao na utakmici protiv Budućnosti u Podgorici (1-1).  U reprezentaciji Jugoslavije, Santrač je nastupao 8 puta postigavši jedan gol. Kada se uračunaju sve utakmice koje je Santrač odigrao (pionirske, omladinske i prve ekipu timova za koje je nastupao, tim JNA, utakmice za sve selekcije SFRJ i takmičenja za Kup UEFA i Kup Sajamskih gradova) dobija se broj od 1359 utakmica na kojima je Santrač postigao neverovatnih 1301 pogodak.

Po završetku aktivog igranja,  Santrač je ostao je veran svom poslednjern klubu, zemunskoj Galenici, u kojoj je vršio dužnost sekretara i vodio brigu o propagandnoj aktivnosti i organizaciji utakmica kluba.

Bio je i selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije (1995-1998) i "plave" odveo i predvodio na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.godine, gde je naša reprezentacija ispala u osmini finala od Holandije (1:2).Nakon Svetskog prvenstva u Francuskoj odlazi u Kinu, gde tokom 1999. osvaja "duplu krunu" sa Šandong Lunengom.  Jedno vreme radio je i u Saudijskoj Arabiji, a kratko je vodio i reprezentaciju Makedonije (2005).

Sreten Pantelić